«Дихаючий будинок» - що це?

2021-05-06
«Дихаючий будинок» - що це?

Давайте розбиратися.

В першу чергу, звичайно ж - це рекламний хід, таке собі модне словосполучення, яке абсолютно не має відношення до термінології будівельників або технарів.

Відвідавши безліч тренінгів, і маніпулюючи асоціаціями клієнтів, «генії» продажів вселяють, що стіни в таких будинках по-справжньому дихають, що такого будинку навіть не потрібна вентиляція.

Чудовим, чарівним чином стіни пропускають крізь себе «поганий» повітря, і впускають назад чистий і свіжий, зберігаючи гармонію і затишок.

Вентиляція, в загальному і цілому, мало розвинена тема в нашому суспільстві. Люди уявляють її чимось дуже громіздким, гучним і надзвичайно дорогим.

І тут, о диво - вентиляція не потрібна.

Але якщо заглибитися в питання і почати розбиратися, то ми побачимо 2 табори експертів, у кожного з яких своя точка зору.

Табір номер 1 - вважає, що стіни дихають так «непомітно» та «невловимо», і як тільки озвучать цю версію, тут же починають сумніватися в своїх словах. Справа в тому, що виходить кращі "дихаючі" стіни у лісового куреня.

Якщо говорити мовою інженерів, то крізь огороджувальні конструкції не допускається ні ексфільтраціі (назовні), ні інфільтрації (всередину) повітря. Так як це може привести до негативних наслідків для зовнішньої оболонки будівлі, або ж просто випустить все тепло з будинку.

Як це відбувається. Всередині приміщення, повітря завжди теплий і більш вологий ніж на вулиці. На вулиці, в мороз, повітря менш вологий ніж в опалювальному приміщенні. Коли внутрішній повітря крізь щілини і конструкцію стіни рухається назовні він не охолоджувався повинен зменшити свою вологість - скинути воду. В цьому випадку випадає конденсат, який залишається в стіні. На жаль, разом з ним з'являється цілий список проблем, починаючи від втрати теплоізолюючих здібностей стіни і до початку гниття і поразки грібком.А тепер давайте уявимо, що так стіни «дихають» цілий рік, 24/7 і отримуємо десятки літрів води в ваших стінах . Не можна допускати вентилювання приміщення крізь стіни, якщо у вас не сарай для дров;)

«Дихаючий будинок» - що це?

Про газообмін і влагообмін.

Кажуть про «парціальному тиску газів», яке забезпечує спрямований перенос вологи, і про інших розумних речах, які неспеціалісту залишається слухати широко відкривши очі. Навіть не будемо сперечатися про ці терміни і фізичні властивості які, безумовно, в нашому житті присутні.

Це скоріше про те, що запахи і пар просочуються в матеріали стін і конструкцію «передаючи» їм свій «аромат», але ніяк не про повітрообмін.

Безумовно, для багатьох, запах рідної домівки дуже близький серцю. Іноді кажуть, що наш будинок - це продовження нас і нашого способу життя.

Але все-таки ми приймаємо душ і стираємо одяг, тому не варто допускати забруднення внутрішніх стін запахами. Внутрішнє повітря разом з запахами необхідно виводити з приміщення за допомогою вентиляції, і краще з рекуперацією.

«Дихати» стіни можуть тільки у куреня або сараю для сіна, по-справжньому комфортний будинок повинен бути герметичний, і обладнаний вентиляцією.