Динамічний фасад

2021-05-04
Динамічний фасад

Поняття житло з'явилося з часів первобитнобщінного ладу. Людині потрібно було укриття. Спочатку це були печери, землянки, потім з'явилися наземні споруди. Згодом в моду прийшла естетика, з'явилося поняття архітектура. Зодчі почали будувати архітектурні шедеври візуально приємні публіці.

Основна роль фасаду призначена для захисту внутрішнього середовища від зовнішнього середовища і оптимізації цієї функції включає в себе контроль (без урахування багатьох інших функцій, таких як шум, безпеку і т. Д.). Статичний скляний фасад не зможе забезпечити оптимальну продуктивність, за винятком кількох коротких періодів часу в рік.

Було б оптимальним, якби системи фасаду могли б розумно реагувати на зміни зовнішнього клімату і регулювати посилення сонячного світла, денне освітлення, втрату тепла, вентиляцію та вентиляція для мінливих потреб мешканців і будівлі. Так і з'явилися динамічні фасади.

Danica Danica Danica

Засклена частина фасаду, безумовно, вносить найбільший вклад в втрати тепла при проходженні через огороджувальні конструкції. З іншого боку, скління також значно сприяє опалення будівлі в період опалювального сезону, коли світить сонце.

Зазвичай, для того, щоб зменшити тепло втрати через скло, зменшують U-величини скління шляхом додавання додаткового шару скла з напиленням. Проте, додаткове скло і напилення також зменшують пасивне сонячне тепло і кількість денного світла. Це сильний аргумент для введення динамічного фасаду у вигляді рухливих ізолюючих жалюзі як засобу зниження потреби в енергії для опалення.

Віконниці традиційно використовувалися для захисту від надлишку сонячних променів. Це дає потенційне зниження втрат тепла при передачі приблизно на 50% і потенційне зниження близько 35% в порівнянні з традиційним вибором тришарового низькоенергетичного скління.

Зменшення втрати тепла при передачі сильно залежать від ефективного теплового опору ізолюючого затвора, особливо його здатність зменшувати захоплення повітря в порожнині між обшивкою будівлі і жалюзі. Тепловий опір сонцезахисних елементів так само залежить від теплопровідності підібраних матеріалів.

Один з яскравих прикладів динамічних фасадів - будівля офісного центру Al Bahr, (ОАЕ, 2012). Це дві круглі в плані вежі, які зовні обволікає скляний навісний фасад.

Проблема будівель Середньої Азії - перегрів від сонця. Вежі Al Bahr були спроектовані таким чином, щоб знизити, перегрів приміщень на 50%. Завдяки цьому зменшилось використання кондиціонування, що підвищило енергоефективність. Навісна стіна складається з уніфікованих панелей. За допомогою, спеціальних переміщається з'єднань до фасаду прикріплена система динамічних панелей. Динамічна система складається з триангуляційних блоків, схожих на парасольки орігамі. Трикутні модулі розгортаються під різними кутами в залежності від кута сонячних променів.

Система затінення складається з елементів, зроблених з металу і заповнених скловолокном. Складчаста система перетворюється в різні геометричні візерунки, створюючи то світло, то тінь. Навіть коли динамічний елемент закриває фасад, жителі все одно можуть бачити крізь нього все, що відбувається зовні. У кожній вежі 1 049 затінюють модулів вагою 1,5 тонн (кожен). Завдяки динамічним змінам створюються 22 різних варіанти зовнішнього вигляду будівлі.

Затінюючі модулі згруповані по секторах і управляються за допомогою комп'ютера: відстежується положення сонця і в залежності від кута нахилу автоматично змінюється кут відкриття / закриття панелей. Кожен затеняющий відкривається і закривається один раз. Якщо на вулиці сильний вітер, або хмари, датчики, розташовані на фасаді, відправляють сигнали в блок управління. І елементи розкриваються. Застосування динамічних фасадів сприяє моментальної адаптації будівлі до умов навколишнього середовища.

Це сприятливо впливає на енергозбереження, комфорт усередині будівлі, робить архітектуру стійкою.