Енергоефективність та стійка архітектура як вектори розвитку

2021-01-08
Енергоефективність та стійка архітектура як вектори розвитку

Мы должны проектировать здания, в которых будет комфортно жить нашему поколению и будущему, учитывая технологический прогресс. Комфорт включает гармонизацию социальных, экономических, эстетических, экологических факторов.

Все эти понятия объединяет Устойчивая Архитектура.

 

Устойчивая архитектура - это архитектура, которая направлена на минимизацию негативного воздействия на окружающую среду зданий, на эффективность и умеренность при использовании материалов, энергии и пространства для развития и экосистемы в целом.

 

Устойчивая архитектура использует сознательный подход к энергосбережению и экологической сохранности при проектировании построенной среды.

Danica Danica Danica Danica Danica

Стійка архітектура включає наступні фактори:

  • Пасивний стійкий дизайн. Пасивні стратегії, такі як орієнтація щодо сонця і клімат при розміщенні і продуманість розміщення і експлуатації вікон, використовуються для кращого управління денним освітленням і природною вентиляцією і мають велике значення для зниження енергоспоживання будівлі. У певних кліматичних умовах можна використовувати методи теплової маси для використання сонячної енергії. У таких випадках товсті стіни поглинають тепло від сонця протягом дня і випускають його в будівлю вночі.
  • Активний стійкий дизайн. Архітектори працюють з інженерами-механіками і електротехніками для впровадження високоефективних електричних, сантехнічних, кліматичних та інших систем, які спроектовані таким чином, щоб вони Малії невеликі екологічні наслідки.
  • Системи відновлюваної енергії. Системи поновлюваних джерел енергії, в тому числі тв, що використовують енергію сонця і вітру (сонячні панелі, колектори, вітряки і т. П), також є відмінними варіантами для будівель. Ці системи часто використовуються в поєднанні з пасивними стратегіями проектування.
  • Зелені будівельні матеріали і обробка. Матеріали повинні бути екологічними і такими, щоб їх можна було використовувати повторно по завершенню експлуатації або переробити в іншу матерію придатну до використання.
  • Ландшафтний дизайн з рослинністю властиві даній території. Ландшафтний вибір може дуже вплинути на споживання води в цивільному будівництві. Використовуючи дерева, рослини і трави, які є рідними для цього регіону, архітектори можуть значно скоротити потреби в іригації. Ландшафтний дизайн також можна використовувати як частину стратегії пасивної енергії. Посадивши дерева, які затінюють дах і вікна в найспекотніший час доби, можна зменшити приріст сонячного тепла всередині будівлі. Або втопивши будівля частково в землю, можна домогтися пасивного обігріву грунтом.
  • Управління зливовими водами. Коли падає дощ, то вода не випаровується, а поглинається землею, і при цьому поповнюється природний рівень води. Однак, коли на майданчику розміщується будівля, а також місця для парковки, тротуари, під'їзні шляхи та інші важкодоступні місця, процес поглинання дощу грунтом змінюється. Вода стікає з цих поверхонь в зливові стоки. Впроваджуючи стратегії управління зливовими стоками, такі як тротуар з отворами, через який рівномірно просочується вода по всій поверхні, негативний вплив будівель на навколишнє середовище може бути зменшено.

Також можна збирати дощову воду з даху будівлі в резервуари і використовувати її як технічну для санвузлів або для поливу садових культур.

Енергоефективність та стійка архітектура як вектори розвитку

Розглянемо яскравий приклад сучасної стійкої архітектури.

Будівля Astrid Hill House, розташоване в елегантному житловому районі Сінгапуру, являє собою динамічну інтерпретацію традиційного китайського архетипу внутрішнього двору. Будинок з п'ятьма спальнями, офісними приміщеннями та зонами для розваг є поетичним поєднанням внутрішнього і зовнішнього простору.

«Клієнтами є сучасні мирські люди китайського походження, і вони (і ми) цінують багато аспектів традиційних китайських жител, які орієнтовані навколо внутрішніх дворів», - пояснює співзасновник проектного бюро Зак МакКаун. «Тут поняття двору дещо інше: в центрі цих променів будинку знаходиться великий відкритий майданчик.

Це дворик під відкритим небом, і «крила» самі створюють двори, третім контуром яких є природа ».

Рельєф місцевості здійснив дуже великий вплив на архітектуру будинку. «Ділянка спускається по схилу вздовж дороги вниз, майже як чаша, тому що рельєф спускається в двох напрямках», - каже МакКаун. «Там, де з'єднуються крила, складається враження, що це майже як пальці руки. Долоню прямо біля дороги, а пальці тягнуться в чашу. Це дозволяє будинку бути як великою, так і маленьким одночасно ».

Цей природний ритм в резиденції повторюється в палітрі матеріалів, яка включає різноманіття і гладко тесаного бетону. Численні живі зелені стіни, водні споруди і басейн в центрі простору надають безтурботне, споглядальне відчуття авангардистської форми будинку, об'єднуючи його з соковитим оточенням.

На додаток до створення будинку, який знаходиться в єдності з природою, Tsao & McKown доклав чимало зусиль, щоб створити сталий та екологічно відповідне житло для клієнта - досягнення, яке було визнано премією в галузі сталого розвитку, яка присуджується урядом Сінгапуру.

«Будинок, насправді, призначений для проживання в окремих секціях», - пояснює McKown, - коли в ньому живе пара, вони в основному просто використовують свою частину одного крила і кухню, але коли в будинку багато людей або коли вони розважаються, тоді вони можуть відкрити інші частини будинку.

У будівництві Astrid Hill House розташовані кімнати з перехресної вентиляцією. Триповерховий атріум також повністю відкритий. Зелені стіни забезпечують випарне охолодження, в той час як затінення від сонця допомагає зменшити приріст тепла, де це можливо. Світлові колодязі на даху пропускають природне світло в підвал. Дощова вода збирається для фонтанів, в той час як велика кількість фотоелектричних панелей і геотермальна система охолодження з обміном допомагають економити енергію там, де це можливо.

«Це тропічне середовище, тому проблема полягає не в обігріві, а в охолодженні, - додає Маккоуна, - в кімнатах є кондиціонери, але власники використовують їх економно».