Архітектурне бюро Захі Хадід показало метро у Дніпрі

2022-02-03
Архітектурне бюро Захі Хадід показало метро у Дніпрі

Архітектурне бюро Zaha Hadid Architects оприлюднило фото проєкту, якими будуть три нові станції Дніпровського метрополітену: "Театральна", "Музейна" та "Центральна".

"Три нові станції зв'яжуть мешканців, підприємства, культурні та навчальні заклади східних районів Дніпра з центром міста та головним залізничним вокзалом", - йдеться на сайті бюро.

У вересні 2018 року стало відомо, що турецька компанія Limak, яка будує метро, ​​підписала контракт зі студією Zaha Hadid Architects на проктування нових станцій. Дизайнери бюро мають спроєктувати входи та касові зали підземки та безпосередньо майданчики для відправлення поїздів метрополітену.

Бюро Захі Хадід працювало у різних країнах світу, але Дніпровський метрополітен – її перший український проект.

Дизайн розробив голова студії Патрік Шумахер, а головним архітектором проєкту виступила Євгенія Позігун. Євгенія навчалася в Одеській державній академії будівництва та архітектури та працює в Zaha Hadid Architects від 2009 року.

Як пояснили в бюро, Дніпо має довгу історію як передовий регіон у галузі машинобудування, металургії та виробництва. І ці традиції знайшли своє відображення у концепції майбутніх станцій: зварні сталеві вхідні павільйони складаються з безлічі конструкційних оболонок. Вони виготовлені з переробленої сталі, одержаної на місцевих ливарних заводах Дніпра.

Дизайн касових залів буде унікальним для кожної станції.

Проєкт метрополітену в Дніпрі
Проєкт метрополітену в Дніпрі
Проєкт метрополітену в Дніпрі
Проєкт метрополітену в Дніпрі
Проєкт метрополітену в Дніпрі

Метрополітен у Дніпрі складається всього із шести станцій, загальна протяжність єдиної гілки, відкритої 1995 року – 7,8 км. Це найкоротший підземний маршрут у Європі.

2017 року у місті після багаторічної перерви почали будувати три нові станції: Центральну, Театральну та Музейну. Відкриття заплановане на 2024 рік.