З чого почати будівництво власного будинку

2021-05-01
З чого почати будівництво власного будинку

Багатьох зацікавить тема - з чого почати будівництво приватного будинку або котеджу.

Давайте розглянемо ситуацію, коли Ви вирішили будувати будинок, а поруч уже живуть сусіди або у них також ведуться будівельні роботи.

У такій ситуації перше з чого необхідно почати - це з спілкування з сусідами і розуміння їх розташування і поверховості будинку, а також розташування підсобних приміщень і комунікацій.

Від цього відразу може помінятися картинка поняття про розташування Вашого будинку і розташування додаткових будівель на Вашій ділянці. Давайте розглянемо банальну ситуацію - Ви хочете зробити свердловину для отримання питної води і визначили місце її розташування біля сусідського паркану і тут (при спілкуванні з сусідами) виявляється, що на своїй ділянці але з боку сусідів запроектована вигрібна яма або септик для скидання каналізаційних стоків. Що Ви отримаєте в результаті - викинуті гроші на свердловину.

Другий варіант - Ви розраховуєте встановити на даху сонячні колектори і вибираєте південний напрямок, і тут виявляється, що сусіди збираються будувати три поверхи і будинок повністю або частково закриває Ваш дах від сонця. А ще твердопаливні котли (з не найприємнішими запахами), прокладка комунікацій, озеленення з високими туями або деревами.

Все це і багато іншого може додати Вам велику кількість проблем в подальшому, тому - не забувайте це просте правило.