Зелена Архітектура

2021-05-04
Зелена Архітектура

Зелена архітектура - це проекти створені з урахуванням навколишнього середовища, з акцентом на екологічнустійкість. Така архітектура ретельно розглядає питання проектування енергоефективних та екологічно-чистих будинків і будівель.

Метою використання принципів зеленого будівництва є створення високоефективних будівель, що мають обмежений вплив на довкілля і найменші витрати на життєвий цикл будівлі.

Принципами зеленої архітектури є: енергоефективність

Принципи зеленої архітектури містять різні заходи, що сприяють її енергоефективності. Основними є використання альтернативних і стійких джерел енергії, таких як вітер і сонячна енергія. Впровадження в проектування озеленених ділянок дозволяє створити природні структури повітряних потоків і запобігти перегріву територій, зменшить потреби в опаленні, вентиляції та кондиціонування повітря.

Ефективність води

Використання озеленення дає можливість зменшити видатки споживання води, за рахунок системи: збору води, використання, очищення та повторного використання води протягом всього життєвого циклу будівлі. Така система забезпечує не тільки підтримку економного використання води, а й збереження якості оточуючих водних систем.

Ефективність використання земель

До ефективного використання землі відносяться: розвиток ділянки з точки зору збереження навколишнього середовища і повторного використання існуючих місцевих матеріалів. Відображається в об'єднанні зелених ландшафтів, за рахунок перетікання їх по дахах, фасадних частинах, терасах будівель тощо.

Danica Danica Danica Danica

Низький вплив на навколишнє середовище та збереження природних особливостей

Доведено, що будівельні роботи забезпечують 50% впливу на навколишнє середовище і руйнування природних систем. Будинки також вносять близько 10% від загальних світових викидів щорічно. Одним з принципів зеленої архітектури є використання екологічних конструкцій для зменшення впливу на навколишнє середовище. Зокрема, цей принцип стосується запобігання деградації ділянки при будівництві та розпорядження земельними насадженнями при будівництві.

Низькі витрати на обслуговування

Цей принцип зеленої архітектури викликає необхідність використання поновлюваних рослинних продуктів, переробленого і вторинного металу, нетоксичних продуктів.

Поновлювані і багаторазові продукти забезпечують високу продуктивність, в той же час зменшуючи витрати на будівельні процеси.

Зелена архітектура - це проекти створені з урахуванням навколишнього середовища, з акцентом на екологічну стійкість.

Якість середовища в приміщенні

Якість навколишнього середовища в приміщенні також є частиною принципів зеленої архітектури. Проектування будинку або комерційної будівлі на основі зелених принципів передбачає особливості комфортного внутрішнього простору з акцентом на природний контроль температури, правильну вентиляцію і використання екологічних матеріалів, не виділяють токсичні сполуки або гази і перш за все природних елементів в дизайні (зелених стін, зимових садів і т. д.).