Проєкт "Вілла на схилі" потрапив у призери Active House Awards 2021

2022-04-09
Проєкт "Вілла на схилі" потрапив у призери Active House Awards 2021

Проєкт "Вілла на схилі", розроблений українськими архітекторами Danica, потрапив у призери Active House Awards 2021. Поміж призерів конкурсу журі також визначило три італійські проєкти. Переможцем конкурсу став китайський проєкт школи від Женьшеньського університету архітектури та дизайну.

Під час розробки даного проєкту нам довелося розпочинати роботу з урахуванням того, що замовник прийшов із вже закладеним на ділянці фундаментом. Виходячи з цього, робота проводилася над проєктуванням верхньої частини будівлі – першого та другого поверхів.

Особливість будинку – розташування на схилі, тому частина першого поверху втоплена у землю. Вхід у будинок можливий або з боку дороги, або в обхід будинку вуличними сходами. Обидва шляхи одразу ведуть на другий поверх.

Будинок має досить високі показники Daylight Factor. Максимальне скління в даному проєкті передбачено з виходом на південну та східну сторону, що дозволило нам досягти максимальних енергозберігаючих параметрів.

Вілла на схилі
Вілла на схилі
Вілла на схилі

Будівля спроєктована та збудована таким чином, щоб мінімізувати втрати тепла. Оболонка будівлі повністю герметична. Основний конструкційний матеріал стін – спеціальні блоки із зовнішнім утепленням Neopor, що володіють кращими теплоізоляційними характеристиками. Енергоспоживання становить 69 кВтг/м². Використання теплового насосу мінімізує потребу в електроенергії, а сонячні панелі, встановлені по всьому даху, виробляють відновлювану енергію. Це замінює споживання електроенергії на 70%. Сонячні колектори нагрівають воду, що мінімізує витрати на додатковий підігрів.

На південному та західному фасадах встановлені козирки для запобігання перегріву у літній період. Взимку конструкція сприяє пасивному опаленню. Природна вентиляція відіграє значну роль. На даху будинку встановлені мансардні вікна, що сприяє циркуляції свіжого повітря знизу нагору, а також природному охолодженню. Для зниження рівня СО2 горизонтальні та вертикальні вікна зроблені такими, що відкриваються для провітрювання, щоб створити в будинку природну вентиляцію на додаток до механічної.

Радар Active House

Ми дуже пишаємось, що альянс Active House високо оцінив нашу роботу. Ми також подали ще 2 наші проєкти з 5 запланованих на конкурс 2022 року. Ті 3, що залишилися, на жаль, ми не встигли оформити з сумно відомої причини повномасштабного вторгнення Росії в Україну.