Топ-тренди дизайну інтер'єру 2022 року

2021-12-20
Топ-тренди дизайну інтер'єру 2022 року

Останні два роки суттєво вплинули на спосіб життя багатьох людей. Кілька локдаунів, карантинні обмеження, віддалена робота - ми стали так багато часу проводити в стінах будинку, що організація домашнього простору стала життєво необхідною.

За цей час хтось облаштував перепланування будинку, хтось обмежився перестановкою меблів, хтось залишив усе, як є, а хтось взагалі зважився на кардинальні зміни та змінив житло.

Якщо ж ви плануєте ремонт у своїх апартаментах, експерти DANICA розповідають, які тренди в дизайні інтер'єру нас чекають 2022 року і на що слід звернути увагу під час облаштування вашого будинку.

Характерні тенденції

2022 року тренди на дизайн інтер'єру продовжуватимуть тенденцію останнього року:

  • Інтерес до природи та навколишнього світу (повертаємось до карантинних обмежень та тривалого перебування у чотирьох стінах);
  • Усвідомлене споживання. Забираємо все зайве і не дозволяємо з'являтись непотребу;
  • Збільшення простору, нехай і візуального, за рахунок нестандартних дизайнерських рішень;
  • Яскраві фарби. Соковиті кольори та яскраві плями у загальному спокійному інтер'єрі додадуть родзинки вашому житлу.

Функціональність простору

Минулого року багато хто був змушений переоблаштувати свій будинок під офіс або під навчальний клас для дітей. Реорганізація простору, особливо невеликого, потребує ретельної продуманості: як зробити так, щоб вдома було комфортно і вчитися, і працювати, і відпочивати. Дизайнери рекомендують грамотно спланувати зонування, аби спальня залишалася місцем для відпочинку, а інша частина приміщення відводилася під роботу.

Спальня - місце для відновлення сил, тому тут варто приділити особливу увагу належному освітленню, спокійним пастельним тонам і м'яким текстурам. Не варто також недооцінювати штори – адже затемнення спальні забезпечить міцний та комфортний сон.

Коментар дизайнерки Danica Анастасії Лісовської: “Якщо говорити про спальню, сьогодні спостерігається тренд відмови від телевізорів та плазм у цій кімнаті. Сучасний світ так сильно перенасичений інформацією, що спальня – це місце, де дійсно хочеться відпочити та розслабитися від суєти. Телевізор може бути зайвим”.

Екологічність

2022 року тренд на екологічність тільки набиратиме обертів. Особлива увага вже сьогодні приділяється екологічно чистим матеріалам, відповідальному виробництву, повторному використанню, перепродажу меблів та предметів домашнього вжитку.

Це вплине на те, який вибір ми робитимемо, купуючи нові меблі, і як переходитимемо до предметів з переробленої деревини та аксесуарів з переробленого скла та металу.

До речі, що стосується матеріалів, багато хто помилково вважає, що під час оформлення підлог і стін слід використовувати однорідні матеріали, і якщо шафа виконана з однієї деревини, то і всі інші меблі - столик або тумбочка - повинні бути з тієї самої серії. Насправді контраст текстур дозволить вигідно підкреслити стиль інтер'єру. Це правило може стосуватися і металевих елементів у декорі.

“Звертати увагу варто не лише на екологічність оздоблювальних матеріалів (дерево, фарба), а й на основу чорнових робіт. Якщо вибрати хороший і дорогий екологічний паркет, але заощадити на клеї, це може закінчитися неприємним запахом, що негативно позначиться на вашому здоров'ї. Краще не нехтувати такими моментами”, - каже Лісовська.

Зелений – хіт сезону

Останнім часом спостерігається різке зростання запитів на смарагдово-зелений декор для дому. Ви можете додати до свого будинку цей відтінок, пофарбувавши стіни або підібравши шпалери відповідного кольору. Він також відмінно підходить для плитки, (оксамитових) подушок та покриттів, постільних речей, виробів зі скла та предметів мистецтва.

"Хочу зазначити, що не завжди варто гнатися за трендами. Важливо зберігати затишок та комфорт у вашому будинку. Досвідчений дизайнер допоможе підібрати оптимальну палітру, яка відповідатиме вашому смаку і буде акутальна довгі роки”, - коментує дизайнерка Danica Анастасія Лісовська.

Яскраві акценти

Яскраві елементи декору освіжать загальний стиль, але зовсім необов'язково використовувати кричущі відтінки. Замість рябих меблів або яскравих шпалер, можна додати приглушені й нейтральні поєднання кольорів, а яскраві фарби отримати за рахунок вазонів з квітами.

“В якості яскравих елементів в інтер'єрі краще використовувати ті предмети, які буде легко замінити в майбутньому, якщо колір вам набридне: текстиль, штори, пуфи. Яскраво забарвлену стіну перефарбувати буде набагато складніше, ніж просто змінити покривало на ліжку”, - зазначає Лісовська.

Озеленення

Продовжуючи тему про квіти. Майже два роки, проведені всередині приміщень, не пройшли безслідно – попит на природні кольори та озеленення наразі високий як ніколи до цього. Відновлення зв'язку людини із зовнішнім світом стане найактуальнішою метою наступного року, що позначиться і на дизайнах інтер'єру. Акцент на створення заспокійливого середовища з природним освітленням та вентиляцією, включення рослин та створення візуального зв'язку з природою вже сьогодні є великою потребою, і ця необхідність лише посилюватиметься 2022 року.

Коментар дизайнерки Danica Анастасії Лісовської: “До озеленення треба підходити розумно. Якщо ваші вікна виходять на північ, рослинам буде складно виживати в таких умовах, не кожен кущ приживеться. Але вихід є і це - ультрафіолетові лампи, які потрібно грамотно розмістити, щоб вони підтримували життя кімнатних квітів. Варто також передбачити, щоб горщики не виглядали безглуздо і вписувалися в загальний дизайн інтер'єру. Особливу увагу варто приділити і вибору самих рослин: краще, коли вони характером вписуються в загальний стиль інтер'єру. І забудьте про настінні квіти, вони залишились у минулому. Як і настінні карти”.